Baralar

Tip Testleri

Tip testleri, eğer gerek görülürse, bu sipariş için imal edilecek her tipin birinci ünitesi üzerinde yapılacaktır.

Gerçekleştirilecek tip testleri aşağıdaki gibidir:

Sıcaklık artışı testi (borular için varsa iletkenler ve hırdavatlar için)

Mekanik mukavemet

Yukarıda belirtilen testlere ek olarak; 420 kV malzemeler için, korona başlatma ve sonlandırma ve RIV testi NEMA Standartlarına uygun olarak yapılacaktır.

Kaynaklı bağlantıların, yüzeyde iyi kaynaklama pratiğine uygun olarak pürüzsüz olmaları ve koronaya gerekli dikkatin gösterilmesi şartıyla, RIV testi sadece boru sisteminden oluşan tertibat için geçerli olmayacaktır. Fakat her ÇYG hırdavat tipinden bir temsil numunesi, görünür korona açısından RIV için test edilecektir.

İmalatçının testlerin herhangi birinden feragat etmesi, hiçbir şekilde Tedarikçiyi teçhizatı bu şartnamelere uygun olarak temin etme yükümlülüğünden kurtarmayacaktır.

Rutin Testler (Kabul Testleri)

Bu şartnamede aksi belirtilmedikçe, Al. Bara Borular, İletkenler ve Hırdavatlarla ilgili bütün testler IEC, ISO ve DIN standartlarına veya normlarına (hangisi geçerliyse) uygun olarak gerçekleştirilecektir. Tedarikçi, hırdavatların ilgili şartnameye uygun olarak imal ve test edildikleri konusunda İşvereni ve temsilcisini tatmin edecek gerekli bütün makul tertibatı bedelsiz olarak sağlayacaktır.

Test numunelerinin seçimi İşveren temsilcileri tarafından gerçekleştirilecektir. Boyutların gözle incelenmesi ve doğrulanması her partinin en az %10’u için gerçekleştirilecektir. Seçilen numuneler üzerinde aşağıdaki testler gerçekleştirilecektir:

Gözle İnceleme

Ayrı ayrı ürünler, aşağıda belirtilen kusurlar için gözle incelenecektir.

İnceleme Kusurlar

Boru sistemi

  • Uygun boyutlara sahip değil
  • Doğru malzemeden yapılmamış
  • Malzeme üzerinde çatlaklar

Uç-noktalar

  • Parçanın uygun kullanımına müdahale edecek tümseklerden, keskin kenarlardan ve çıkıntılardan arı değil
  • Köşe kenarları yuvarlatılmamış
  • Boyutların Doğrulanması

Boyutlar ilgili maddeye uygun olacaklardır. Bütün boyutlar, çevre sıcaklığında kontrol edilecektir.

Çekme (Mekanik Mukavemet) Testi

Alüminyum borular (fabrika yapımı eklerle veya eksiz), ISO tavsiyesi R952’ye (1960) ve bu şartnamelere uygun olarak çekme testine tabi olacaklardır.

Hırdavat için mekanik testler aşağıda açıklanmıştır:

Kopma Testi

Bu test, mekanik test düzenlemelerinin sayısına karşılık gelecek şekilde çizimlerde bir veya daha fazla

kopma yükü gerekli görülen hırdavat üzerinde gerçekleştirilecektir. Bu amaç doğrultusunda, herhangi bir hırdavat tipi üzerinde birden fazla kopma testi gerçekleştirilebilir. Hırdavata ait olan, fakat belirtilmeyen ve bu nedenle çizimlerde boyutsal verileri verilmeyen cıvatalar ve vidalar imalatçı tarafından tavsiye edilen anma değerine kadar ± %5’lik bir toleransla sıkıştırılmalıdır.

Tatbik edilen yükler, öngörülen değerin %50’sine ulaşılıncaya kadar kademeli olarak yükseltilmeli ve dakika süresince bu değerde tutulmalıdır; bundan sonra, test objesi çıkartılmalı ve herhangi bir deformasyon olup olmadığını görmek için kontrol edilmelidir. Daha sonra, yükler kademeli olarak test objesine yeniden uygulanmalı ve kopma meydana gelinceye kadar artırılmalıdır. Kopma yükü, 400 kg’dan fazla olmalıdır.

Bu test, “kaymadan” ibaresiyle mekanik test düzenlemelerine karşılık gelecek şekilde ilgili çizimlerde bir veya daha fazla kopma yükü öngörülen hırdavat üzerinde gerçekleştirilecektir.

Bu amaç doğrultusunda, aynı hırdavat üzerinde birden fazla kayma testi gerçekleştirilebilir. Her test için, hırdavata ait olan, fakat belirtilmeyen ve bu nedenle çizimlerde boyutsal verileri verilmemiş cıvatalar ve vidalar imalatçı tarafından tavsiye edilen anma değerine kadar ± %5’lik bir toleransla sıkıştırılacaktır.

Tatbik edilen yükler, öngörülen değere ulaşılıncaya kadar kademeli olarak artırılmalı ve en az beş dakika süreyle bu durumda tutulacaktır; bu süre içinde, iletken (veya bunu simüle eden eleman) ile hırdavat arasında hiçbir kayma meydana gelmeyecektir.

Yüklerin kaldırılmasından hemen sonra deformasyon olup olmadığını görmek için hırdavat kontrol edilecektir. (Hırdavatlarda kayma yükü 500 MCM ve üzeri iletken için 907 kg olmalıdır.)

Özgül Direnç Testi

Borunun elektrik direnci, en az % 0.1 doğrulukla bir numune parçası üzerinde ölçülecektir. Numunenin uzunluğu, gerekli doğruluğu vermeye yeterli olacak ve kullanılan test yöntemi için uygun olacaktır.

Özgül direnç, en az 10C ve en fazla 30C’lik bir sıcaklıkta ölçülecektir. Ölçülen direnç, formül yoluyla 20C’de değere indirgenecektir.

R20 : 20oC’de direnç ve σ : direncin sıcaklık katsayısıdır  (=0.00011 Ohm-mm2/mm)

Sürekli Titreşim Testi

Borular ve, eğer varsa, fabrika yapımı ek yerleri, ağırlığın,buzun ve rüzgar yükünün belirsiz şekilde neden olduğu gerilmeye herhangi bir kırılma ve izin verilmeyen deformasyon meydana gelmeyecek şekilde dayanımı doğrulamak üzere sürekli titreşim testine tabi tutulacaktır.

Yorgunluk mukavemeti 5.5 ±2.0 kg/mm2 olacaktır. Zaman mukavemeti (sınırlı yaşam için yorgunluk mukavemeti) ve kırılma çevrimi sayısı buna uygun olarak ifade edilecektir. DIN 50100 referans olarak gösterilmektedir.

Saha Testleri

Sahada montaj sonrası, teçhizat aşağıdaki testlere ve doğrulamalara tabi tutulacaktır: gözle muayeneler