Sistemde olması gereken teknik özellikler:
a) Güneş Enerjisi sistemi kapalı devre, cebri dolaşımlı, antifrizli olarak monte edilecektir.
b) Sistem 12 ay boyunca kullanımda olacaktır.
c) Kollektörler seri çalışmaya uygun özellikte olmalıdır.
d) Sistemde kullanılacak olan malzemelerin (paneller, tesisat malzemeleri vb.) TSE kalite belgesi olacaktır. Tüm sistemin 2 yıl garantisi olacaktır.
e) Sıcak su depolarının cam yünü ile izolasyonu yapılarak, izole sacı ile kaplanacaktır.
f) Kolektörler fabrikanın tespit ettiği yere konulacaktır.
g) Yapılan imalat ve detayları teknik resim kurallarına uygun olarak projelendirilecek ve imalat bitmeden 2 nüsha ( CD ve ozalit ) olarak teslim edilecektir.
h) Güneş enerji sistemleri fabrikamız elemanları tarafından denetlenecek, sistemde oluşacak tekniğe uygun olmayan aksaklıklar yüklenici firma tarafından giderilecektir.
i) Kollektörler ve sehpalar için gerekli tedbirler yüklenici firma tarafından alınacak, fabrikamızdan hiçbir şekilde işgücü talep edilmeyecektir.
j) Kollektör sehpasının minimum yüksekliği 70 cm’den başlayacaktır.
Kolektör:
a) Güneş Kollektörü kasa ve cam çitaları; alüminyum malzemeden (AlMgSi 0,5), dış kısmı fırınlanmış elektrostatik toz boyalı dış hava şartlarına ve korozyona dayanıklı olacaktır.
b) Kasa tabanı 0.50 mm Gofrajlı Alüminyum olacaktır.
c) Panel, mavi selektif kaplanmış bakır şeritlerden ve bakır borulardan oluşacaktır.
d) Kasa Üst Örtüsü, atmosfer olaylarına dayanıklı, güneş ışınlarını en iyi şekilde absorbe edip en az 3,2 +/- 0,2 mm kalınlığında düşük demirli prizmatik desenli cam kullanılacaktır.
Güneş Kolektörü izolasyonu; alt ve yan kısımları en az 27 mm yekpare-tek parça üzeri alüminyum folyo kaplı mono blok poliüretan malzemeden ve ilave olarak üzerine 20 mm kalınlığında alüminyum folyo kaplı camyününden veya 50 mm taş yününden ısı yalıtımlı uygulaması olacaktır.
e) Güneş kolektöründe kullanılacak fitil ve contalar, UV ışınlarına dayanıklı, sızdırmaz, %100 EPDM kauçuk malzemeden olacaktır.
f) Güneş kolektörü test basıncı en az 12 bar ve maksimum çalışma basıncı 9 bar olacaktır.
g) Düzlemsel yüzeyli kolektörlerin günlük ortalama ısıl verimlerinin en az % 70 veya üzerinde olduğu EN 12975 standardına uygun şekilde test edilmiş olmalıdır. Ayrıca Üretici firmanın uluslararası geçerliliği olan ISO 9001 veya eşdeğeri belgesine, CE belgesine ve TSE belgesine sahip olması istenecektir. Test raporları, sertifikalar ve belgeler ihale makamına sunulacak, yetersiz ve eksik belgeleri bulunan firmalar ihale dışı bırakılacaktır.
h) Teklif edilen güneş kollektörü en az iki(2) yıl garantili olacaktır. Resmi Garanti Belgesi üretici firmalar tarafından verilecektir.
Depolar:
a) Sıcak su boyler malzemesi DIN EN 100025-94 S 235 JRG 2 kalite standardına uygun olacaktır. Yüzey kaplaması; solventsiz epoksi kaplaması olacaktır.
b) Boyler ebatları; Max. Yükseklik 3000 mm olacaktır. Bombe saç kalınlıkları 10 mm, gövde saç kalınlığı 8 mm ve aynalar 20 mm olacaktır.
c) Sıcak su boyleri silindirik dik tip imal edilmiş olacaktır.
d) Sıcak su boyleri test basıncı: en az 13 Atü, maksimum çalışma basıncı 10 Atü olacaktır.
e) Güneş enerji sistemi için serpantin alanı en az 17 m2 olacaktır. Serpantin malzemesi ½” Çelik Çekme Borulu DIN 2448 malzemeden olacaktır. Ayrıca elektrik rezistanslı ( Bir depoda 8 Adet her biri 10 Kw güçte) ilaveli olacaktır.
f) Boyler üretimi TS 736 uygun olacaktır. Kapasitesi 5500 lt, tek serpantinli 1 adet olacaktır.
g) Boyler dış yüzey izolasyonu, Isı iletim katsayısı 0,040 W/mK değerinde olan 80mm kalınlığında şilte tipi camyünü yalıtkan üzeri, 0,50 mm kalınlığında Galvaniz saç kaplama şeklinde olacaktır.
h) Teslim edilen boylerde üretimde kullanılan malzemelerin ayrıntıları garanti belgesine eklenecektir. Garanti süresi en az 2 yıl olacaktır.
i) Boylerin içine girebilmek için flanşlar sökülebilir olmalı.
Çelik Konstrüksiyon Ve Kaynak Malzemesi
Taşıyıcı sehpa ayakları, güneş kollektörü gruplarına göre, güneş kollektörü sayısına uygun olacak şekilde yerinde imal edilecektir. İmalat şekli montaj yerine uygun kaynakla birleştirme şeklinde olacaktır. Yapılan Taşıyıcı sehpa malzemesi iki kat antipas boya ile boyanarak, korozyona maruz kalması engellenecektir.
Taşıyıcı sehpa ayakları, zemine yapılacak olan tesviye işleminden sonra, kalıp beton veya çelik dübellerle sabitlenmesi sağlanacaktır.
Kollektörlerin bakım ve onarımı için yeterli ebatta gezinti olacaktır.
Otomatik Kontrol Ünitesi
Fark sıcaklığına göre çalışan (diferansiyel termostatlı) dijital göstergeli, güneş enerjisi ile çalışan ısıtıcı sistemini kontrol edebilecek özellikte olacaktır. Otomatik Kontrol cihazı ile ilgili teknik doküman, kullanım kılavuzu, idareye verilecektir. Otomatik kontrol cihazının da CE belge’li olması gerekmektedir.
Elektrik Pano Aksamı
Pano ve içerisinde kullanılacak malzemeler Otomatik kontrol ünitesi ile birlikte sistemde kullanılan pompaların devreden çıkma işlemlerini güvenli bir biçimde çalışmasını sağlayacak ve ayrıca pompaları koruma özelliği olacaktır. Pano dâhil, pano içerisinde kullanılan bütün malzemeler CE ve TSE belgelerine sahip malzemeler olacaktır. Güneş enerjisi sisteminde kullanılan kolektörlerin sıcaklığının ölçülmesinde, dış ortamdan etkilenmeyen, 2*1mm çaplarında Silikon Kablo kullanılacaktır. Elektrik Panosu ile pompalar ve yönlendirme motorlu vanaları arasındaki kullanılacak kablo hatlarının yapımı yükleniciye aittir. Yapım ve montaj esnasında gerekli olan elektrik enerjisi idarece verilecektir.
İkiz Tip Islak Rotorlu Sirkülâsyon Pompası
Güneş enerjisi sistemine uygun seçilmiş olup, Güneş Enerji sisteminde kapalı devre ısıtıcı akışkanın dolaşımını gerçekleştirecektir. Sirkülasyon Pompası TSE veya CE kalite belgeli olacaktır. Güneş enerjisi hava dolaşımı pompası ıslak rotorlu olup, ikiz tip olacaktır. En fazla akışkan çalışma sıcaklığı 100 (yüz) OC dayanıklı en az 8 bar (sekiz) çalışma basıncına sahip olacaktır. Pompada kullanılan motor H sınıfı yalıtımlı olup IP41 motor korumasına sahip olacaktır.
Kapalı Genleşme Deposu
En az 10 Bar basınca dayanabilmeli ve membranlı tip olacaktır. Depodaki gaz basıncını gösterir manometre bağlantısı olacaktır. Kapalı genleşme deposu yeterli hacimde ve
TSE belgeli olacaktır.
Küresel Vana
Su, hava ve buhar tesisatlarında kullanılmak üzere pirinçten, kesici elemanlı, TSE kalite uygunluk belgeli, pik karbonlu çelik veya paslanmaz çelikten, vidalı bağlantılı, geçişi bir küre ile kumanda edilen, elle açılıp kapanması yapılabilen ve basınç sınıfı en az PN 16 (on altı) olacaktır. Projede belirtilen yerlerde ve sıhhi tesisat kurallarına göre yeterli miktarda montajı yapılacaktır.
Pislik Tutucu
Sıvı, gaz ve buhar tesisatlarına monte edilmek üzere TSE kalite belgeli, akışkanın basınç ve sıcaklığa bağlı olarak, pirinç, bronz dökme demir veya çelikten mamul, iç süzgeci pirinç veya paslanmaz çelikten, süzgeci kolayca sökülüp temizlenebilen, flanşlı, paslanmaz çelikten gövdeli, menteşe veya oturmalı, klapeli (çalpara) veya baskı yaylı (yaylı) tipte olacaktır. Basınç sınıfı en az PN 16 (on altı) olacaktır. Projede belirtilen yerlerde ve sıhhi tesisat kurallarına göre yeterli miktarda montajı yapılacaktır.
Dısco Çek valf
Sıvı, gaz ve buhar tesisatlarına monte edilmek üzere TSE kalite belgeli, akışkanın basınç ve sıcaklığa bağlı olarak, pirinç, bronz mamul, iç gövde pirinç veya paslanmaz çelikten olacaktır. Basınç sınıfı en az PN 16 (on altı) olacaktır. Projede belirtilen yerlerde ve sıhhi tesisat kurallarına göre yeterli miktarda montajı yapılacaktır.
Alttan Çıkışlı Piromometre
TSE Standartlarına uygun, 100 mm Çapında, 1–10 bar değerleri arasında çalışan ½” alttan çıkışlı olacaktır. 0 – 100 OC arasında sıcaklık ölçümü gerçekleştirecektir.
Alttan Çıkışlı Manometre
TSE Standartlarına uygun, 100 mm Çapında, 1–10 bar değerleri arasında çalışan ½” alttan çıkışlı olacaktır.
Pn 16 Borulu Flanş
TSE Standartlarına uygun, maksimum çalışma basıncı 16 bar olacaktır.
Anti – freze sıvı:
TS 3582’ ye uygun ve miktarı idari şartnamede belirtilmiş şekilde olup Güneş enerjisi sistemine uygun olacaktır. Sistemin % 50’si antifriz olacaktır.
1- 12 Bar Ayarlı Emniyet Ventili
TSE 494 uygunluk belgeli, basınçlı kaplarda emniyet temin edecek, supap yuvası mili paslanmaz malzemeden ve tutukluk yapmadan çalışacak, 11/2” çapında, pirinç malzemeden, vidalı tip olmak üzere, 1- 12 bar değerlerinde ayarlanabilir olacaktır.
Otomatik Hava Tahliye Cihazı
Sistemde biriken hava gazlarını atmak için monte edilecek, belirtilen sayıda, maksimum 10 bar çalışma basıncında ve maksimum 200 oC sıcaklığına dayanabilen, bronz, demir, pirinç veya çelikten mamul, otomatik hava çıkışını sağlayan teknik mekanizmaya sahip olacaktır.
1/2” Otomatik Besleme Ventili – 1 Adet (En Az)
Sistemdeki antifrizli akışkanın basıncının dengeli biçimde takviyesinde kullanılacaktır.
3/4″ Sarı Nipelli Rekor
Her iki tarafı dış vida dişli, bir tarafı rekorlu olup iki boru veya iki farklı tesisat malzemesini (kolektörlerin birbirlerine montajında) birbirine bağlamada kullanılan sarı rekor malzeme olarak bronz ya da pirinçten yapılmış olup basınç sınıfı en az PN 16 olmalıdır. Sarı rekorun bütün vida dişlerinin ezik olmamasına dikkat edilmesi gerekir.
3/4″ Sarı Köşe Rekor
Her iki tarafı dış vida dişli, bir tarafı rekorlu olup iki boru veya iki farklı tesisat malzemesini birbirine bağlamada kullanılan, sarı dirsek malzeme olarak bronz ya da pirinçten yapılmış olup basınç sınıfı en az PN 16 olmalıdır. Rekorlu sarı dirseğin bütün vida dişlerinin ezik olmamasına dikkat edilmesi, malzemenin delik ya da kullanılmayacak durumda olmamasına dikkat edilmesi gerekir. TSE Standartlarına uygun, maksimum çalışma basıncı 10 bar olacaktır. Her ikili kolektör giriş ve çıkışlarında kullanılacaktır.
Boru Bağlantı – Fitings Malzemeleri – 1 Grup
Güneş Enerji Sistemi Isıtıcı Akışkan Kapalı Devre boru fitings malzemesi
Güneş Enerjisi Sistemi montajında siyah çelik boru kullanılacaktır. Çelik boru TS – 301/3’e uygun (malzemesi Fe – 33 / Fe33 – 2) standartlarına uygun olmalıdır. Boru malzemesi, Teknik şartnamedeki güneş enerjisi montaj projesinde belirtilen çaplarda ve ebatlarda kullanılacaktır. Boruların sisteme montajı, kaynaklı birleştirme şekline uygun şekilde yapılacaktır. Sadece güneş kollektörü bağlantıları rekorlu vidalı birleştirme tekniği kullanılarak montajı gerçekleştirilecektir. Güneş Enerji sisteminde kullanılan çelik borular iki kat antipas boya ile boyanarak izole edilecek ve korozyona maruz kalması engellenecektir.
Güneş Enerji sisteminde kullanılan bütün boruların izolasyonu, Isı iletkenlik değeri λ≤0,040/mK olan, Türk Standardı TS EN 13501-1’e göre imal edilmiş, maksimum 250º C dayanıklı, 18 kg/m3 yoğunlukta şilte tipi camyünü ile 50 mm izole edilecektir. İzole edilen boruların üzeri 0,40 mm kalınlığında Galvaniz sac kaplama yöntemi ile dış etkenlerden korunacak şekilde kaplanması gerçekleştirilecektir.
Yüklenici firma sorumlulukları:
a) Teknik şartnamede ifade edilen yerler için gerekli olacak malzemeler ve teçhizat yüklenici firma sorumluluğunda olacaktır.
b) Teknik şartnamede ifade edilen işlerle ilgili tüm işçilik yüklenici firmaya aittir.
c) Yüklenici firma yapılması gereken teknik hesapları kendisi yapacaktır. Her çeşit uygulama ve hesap hatalarından yüklenici firma sorumlu olacaktır. Firma çıkacak her türlü problemi gidermek zorundadır.
d) Teknik şartnamede belirtilen işler, şeker fabrikası teknik elemanlarınca sürekli kontrol edilecek. Görülen eksiklikler, fabrika yetkililerin isteğine uygun olarak yapılacaktır. Bu eksiklikler giderilmediği takdirde yüklenici firmaya hiçbir ödeme yapılmayacaktır.
İş güvenliği ve işçi sağlığı:
a) Taahhüt süresi içerisinde kazalardan ve bu kazaların şahıslara, şirkete ve üçüncü şahıslara vereceği zararlardan doğrudan doğruya ve istihdam eden sıfatıyla yüklenici firma mesul olacaktır.
b) İşin yapılması sırasında verilecek her türlü zarar ziyan yüklenici firma tarafından karşılanacaktır.
c) Yüklenici firma bir ihtar ve ikaza gerek kalmaksızın, iş güvenliğini sağlamak gayesiyle, İş güvenliği çalışma ve iş mevzuatına göre gerekli bilumum emniyet tedbirlerini zamanında alacaktır. Yüklenici firmanın işçilerine vermesi gereken iş güvenliği ve koruyucu güvenlik malzemeleri kendisine ait olacaktır.
d) Keza yüklenici firma umumi hıfzısıhha, iş ve sosyal sigortalar kanunları hükümleri ve yönetmeliklere göre çalıştırdığı işçilerin sağlığını korumak üzere icap eden her türlü sıhhi v.s. tedbirleri almak zorundadır.
e) Yüksekte çalışan her personelin Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğine göre sağlık muayene raporlarından yüklenici firma sorumludur.
f) Yüksekte çalışan her personelin yüksekte yapılan çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri ile ilgili eğitim aldığını belirten sertifikası olacaktır ve bundan yüklenici firma sorumludur.
g) Yüklenici firma, elemanlarından sorumlu teknik personelin nezaretinde iş yaptıracaktır.
h) Yapılacak iş esnasında iskele vs. kurulması yüklenici firma sorumluluğundadır.
i) Yüklenici firmanın çalıştırdığı elemanların yiyecek, giyecek, koruyucu malzeme, yatacak vb. gibi tüm giderleri kendisine aittir.
j) Yüklenici firma tarafından gelip geçmeye engel olan veya gelip geçenler için tehlike oluşturacak çalışma yerlerinde şerit ve ikaz levhaları ile gerekli tüm emniyet tedbirlerini alması zorunludur.
k) Yapılacak çalışmalarda kullanılacak araç gereç ve aletlerin bu iş yapmaya uygun ve emniyetli olmasına yüklenici firma dikkat edecektir.
l) Montaj esnasında yapılan kaynak işlerinin yangına mahal vermeyecek şekilde yapılması için yüklenici firma gerekli emniyet tedbirlerini alacaktır.